31.3.21

Juustud / Formaggi

Sellist asja nagu juust sa poest osta ei saa - igal juustul on ikka oma nimi. Olen üritanud alati erineva võtta, aga kuidagi ei jõua kõiki variante ära degusteerida. Kitse- ja lambajuustud on enamuses proovimata, ei leia piisavalt väikest tükki, kahjuks mu madalalt arenenud maitse ei talu neid suurtes kogustes. Lambapiimast Pecorino Romano tundus kohustuslik - aga teda jätkus ka väga kauaks. Ricotta ja Mascarpone on üsna sageli menüüs, aga need ei käi päris juustude alla. 

Tekitan endale siia juustugalerii et mitte neid unustada, ja lisan ka jooksvalt juurde kui midagi uut kätte satub. DOP on Denominazione di Origine Protetta ehk kaitstud päritolunimetus. 

Valtellina Casera DOP
Stracchino cremoso
Asiago pressato/fresco
Caciotta
Caciotta Stella Campagnola (valge hallitusega variant)

Crescenza
Mozzarella (lehmapiimast)
Mozzarella di Bufala (pühvlipiimast)
Grana Padano DOP 
Grana Padano DOP (lahtiselt müüdud rustikaalsem variant)
Gorgonzola DOP sficioso (magus)
Parmigiano Reggiano DOP
Pecorino Romano DOP (lambapiimast)
Piattone
Pizzoccheraia
Scamorza fresca
Scamorza affuminata (suitsutatud)
Scimudin
Tomino del boscaiolo
Toma Piemontese DOP

Monte Veronese


PS. 
Bologna enda spetsialiteet polegi juust vaid hoopis vorst - keeduvorst Mortadella. See on vähemalt 20 cm läbimõõduga, aga võib ka palju jämedam olla, puhtast sealihast ja suurte pekitükkidega. Sellest siis lõigatakse paberõhukesi viile ja volditakse need kunstipäraselt võileiva vahele. Antud pakendilt võib lugeda, et see Mortadella on tehtud itaalia sigadest, kes on oma elu viimased 4 kuud ilma antibiootikumideta kasvanud. Rohkem Mortadella-juttu saab siit: https://www.bologna4you.com/post/what-is-mortadella