26.4.14

Kerman

Varahommikune buss viib Yazdist Kermanisse 5 tunniga. LP-st oleme välja valinud hotelli Akhavan ning taksod toovad treppi. Maja on tihedalt täis itaallasi, aga kuidagi orgunnitakse ka meile 4 tuba. Õhtu möödub linna peal ja bazaaril patseerides. Palju noori inimesi, energiline, pulbitsev linn, suurlinna ambitsioonidega. Bazaaril on tore toidutänav, proovime mooruspuu marju 10 000 IR/kilo. Ka siin on endisest hamamist saanud teemaja – muidugi istume maha. Tee ja vesipiip õunakooretubakaga. Kohalike meeste seas on populaarne magustoit, mis meenutab suhkruvett väikeste valgete tärklise- või želatiiniklimpidega. Ostame ka ühe kausikese selle ollusega – maitseb üsna ilge. Uhke karavansarai, mille restauraatorid on juba jõudnud ära rikkuda. Imeilusad pakutrükis mustritega laudlinad – üks neist rändab Tartusse meie verandale.

Järgmisel hommikul pool 9 on taksod ukse ees. Plaanis meil päev Kermani ümbruses eesmärgiga jõuda kõrbesse päikeseloojangut vaatama. Meie soov oli ka kõrbes üks öö veeta telkides, nagu soovitas meie LP, kuid selle mõtte laitsid hotelliomanikest vennad maha – ajad on muutundud ja Afganistani piiri poole ei soovitata sõita. Eelmisel aastal oli selles piirkonnas röövitud kaks Euroopast pärit turisti. Siin käib narkootikumise salakaubavedu Afganistanist ja selle äri hammasrataste vahele ei maksa võõral näppu torgata.

Peatus 1. REYAN - 1000 aastat vana kindluslinn
Peatus 2. Mingi ilusa aiaga hoonekompleks, otsustame vaadata seda vaid väljastpoolt ja teeme puu all arbuusisöömispikniku.
Peatus 3. Kuulsa sufi derviši mausoleum. Samas tore teemaja, kus võtame baklazaanisupi jogurti ja kreeka pähklitega.
4. Pikk tee kõrbesse KALUTS. Kuumust ca 40 kraadi. Ronime tuulest vormitud küngaste taha taksojuhtide nägemisulatusest välja ning koorime oma valged ihud päikesele võtmiseks.
Loojanguni on veel aega. Algab ilus liivatorm, mis muudab maastiku eriti ruumiliseks kuid orienteerumise raskeks. Leiame kuidagi taksod üles ja jätkame tuuriga, teele jääb vana lagunenud karavansarai, kaubateede ristumiskoht väikese oaasi servas. Oaasis sulnis külaidüll palmide, kitsede ja pühakunäoga vanamehega.

Ööbuss Bandar-Abbasi, Pärsia lahe äärde.
Reyan.
Kõrb algab siin.
Liivatorm.
Karavanserai jäänuk.
Pühak kitsetallega.


Buss Yazd – Kerman 110 000 IR (VIP buss 140 000)
1,5 l pudelivesi  10 000 IR
Kanakebab riisiga + Sprite 90 000 IR
Hotell Akhavan Kermanis 40 eur/kahene tuba
Õhtusöök hotellis 200 000 IR
Päev 2 taksoga Kermani ümbruses 60 eur
Buss Kerman – Bandar-Abbas 260 000 IR