6.2.21

Piirangud muutuvad leebemaks

Laupäev, 6.02

Itaalia nakatumisnäitaja on langenud 285 peale. Emilia-Romagna regioon on alates 1.veebruarist arvatud "kollaste" piirkondade hulka, st piiranguid hakatakse leevendama. Tänahommikusel jooksuringil inimesi vaadeldes tundusid nende maskid juba nagu lõdvemalt rippumas :) 

Restoranid ja baarid suletakse kl 18 (tundub et uksi lukku ei panda, kes sees, võib edasi istuda), koju kaasa saab osta kuni kl 22 (ainult toitu, mitte jooke). Seoses sellega alustavad kohalikud õhtusöögiga nii 16 paiku ja kl 17 sumiseb linn juba korralikult. Jätkuvalt on 22st kuni 5ni ilma mõjuva põhjuseta keelatud väljas viibida.


Alates 4.veebruarist on taas võimalus ronida 97 m kõrguse torni Torre degli Asinelli otsa, mis Bologna vanalinna kohal kõrgub, ise 1,3 kraadi viltu. Üles viib 498 trepiastet. Torn on ehitatud 12. saj alguses Asinellide perekonna poolt ja saanud üheks Bologna sümboliks, kuna enamus siinseid keskaegseid torne on lammutatud. Vaatasin virtuaalselt seda vaadet, mis sealt avaneb - ma pole kindel, kas tahan seda reaalselt kogeda, tundub väga viltu ja liiga kõrge. Kõik need droonivõtted on linnulennuvaated nii kättesaadavaks teinud, et pole nagu enam seda erilist tunnet ise üles ronida ja oma klõps sealt teha sama vaatega. Iseasi kui et ronida mingi mäe otsa :) 

Järgmisel pildil on vaade San Michele in Bosco kiriku eest, mis asub linnaäärse künka otsas, ümbritsetuna uhkest metsapargist (bosco = mets). Arvasin kaardipildi järgi, et see roheline laik võiks olla mõnus tervisejooksu koht, aga tegelt on kiriku kõrval suur ortopeediakliinikute kompleks (mille esimesed hooned rajati endisesse kloostrisse) ja park nagu poolsuletud territoorium. Ühel mäenõlval näiteks kulgeb pinkidega ääristatud kõnnitee, mille lõpus on silt: "Palju õnne! Te olete kõndinud 100 meetrit!" Ja vahepeal veel õnnitlused 25 ja 50 m läbimise puhul...Võibolla pole siiski viisakas joosta seal. Igatahes vaade oli uhke ja see kõige kõrgem peenike torn linnapanoraamil ongi kuulus Asinelli.

Miskipärast pidi iga endast lugupidav Bologna perekond keskajal oma torni ehitama, neid olla olnud vähemalt sada. Tornid olid staatuse sümbolid, aga kandsid ka mingit militaarset või kaitsefunktsiooni. Väidetavalt on neist tänaseks osaliselt või tervikuna alles 24, mõnes on võimalik Airbnb kaudu ka majutus leida. Asinelli torni jalamil (järgmine pilt) on plakat Patrick Zaky toetuseks - see on Egiptusest pärit Bologna ülikooli välistudeng, kes läks aasta tagasi korraks koju käima, kuid arreteeriti süüdistust esitamata ning istub sellest peale Egiptuses vangis. Zaky toetusavaldusi võib näha nii ülikooli kodulehe päises kui mitmel pool linna peal.


Muuseumid ja näitused avatakse tasapisi uuesti, esialgu esmaspäevast reedeni, L-P suletud. Piletid tuleb veebist ette osta ja broneerida kindel külastusaeg, sebisin omale järgmiseks esmaspäevaks pileti Monet' näitusele, mis on Pariisist kohale toodud, aga nüüd vahepeal mitu kuud kinni olnud. Bologna üliõpilaskaardiga saab paljudele näitustele tasuta või soodushinnaga. (Lisaks saab sellega 10 protsenti soodustust Meta supermarketites.)

---
Update kell 20.
Kuna käisin oma õhtueelsel jalutuskäigul hiljem kui muidu, sain teadlikuks veel ühest piirangust - ka tavalistes toidupoodides ei müüda alkohoolseid jooke pärast kella18. See kõlab küll juba inimõiguste rikkumise moodi. Sama arvas üks janune itaallane Carrefour Expressis, kes oli käru õllepudeleid täis laadinud ja võitles visalt ja valjuhäälselt oma õiguste eest. Jäi kaotajaks muidugi.