22.10.14

22.okt. Panoraamid

Äratus 4.45. Programmis on kohustuslik päikesetõusu vaatamine Poon Hill'i otsas. See tähendab 400 m tõusu kell 5 hommikul. Kere veel magab ja protesteerib ägedalt sellise jõhkruse vastu. On täiesti pime, hommikupoolsel horisondil kergelt punakas triip. Pealampidega turistid väljuvad kõikidest Ghorepani öömajadest ja suunduvad tihedas rivis nagu jaaniussikesed mööda kitsast rada ülespoole. Mõne aja pärast suubub meie rivi suuremasse matkajate voogu, mis lähtub küla teisest servast. Palverännak muutub lausa naeruväärseks järjekorraks, piiriputkas enne mäetippu kasseeritakse ootamatult igaühelt ka 50 ruupiat. Niimoodi nagu piimasabas ronib igal jumala hommikul siin umbes 300 inimest Annapurna ja Dhaulagiri panoraami imetlema.

Kui üles jõuame, pole päike veel tõusnud, on külm, kuid tasapisi läheb valgemaks. Jaaniussidest saavad harilikud matkasellid ja neid tuleb aina juurde. Pildistatakse mägesid ja üksteist ja iseennast. Lumised tipud on uhked. 

Jaaniussid mäkke tõusmas.
Sealtpoolt hakkab päike tõusma.
Dhaulagiri 8167 m. 
Kohe tõuseb!
Ja lõpuks ka päike! Eelmised pildid võib rahumeeli ära kustutada, sest esimeste päikesekiirte langedes lumistele tippudele saab panoraam täiesti uue kvaliteedi. Seal kõrgub Dhaulagiri (8167 m), temast vasakul Butterfly, üle Tilicho oru paremal Nilgiri South (6839 m), Annapurna I (8091 m), Annapurna South (7219 m) ja veel veidi paremal kergesti äratuntava profiiliga Macchapucchare ehk Fishtail (6993 m), mis tegelikult on meile kõige lähemal. Temast vasakul, aga palju kaugemal paistab veel Gangapurna tipp (7454 m).

Dhaulagiri kümblemas tõusva päikese kiirtes. 
Tagasi hotelli, hommikusöök õues miljoni-ruupia-vaatega Annapurna Southile. Kotid selga ja punuma, koos suure kamba väga lärmakate hiinlastega, kel on ka oma muusika rajal kaasas. Esimene pool päevast ronimegi tihedas rivis, kõik Ghorepanis ööbinud matkajad hanereas mäest üles. Siin on värvikaid tüüpe. Elegantse kübara ja käekotiga daam Lõuna-Koreast. Kaks eriti pikka kasvu noort armunut Hollandist. Punapäine šoti perekond teismeliste tütardega. Vanem paar Inglismaalt, nii 60-70 vahel. Naine räägib, et nad olid matkanud Manaslu piirkonnas, kui algasid tugevad sajud ja mudavoolud, niiet nad jäid lõksu ning evakueeriti helikopteriga. Sellega seoses jäi neil paar päeva üle ning nad otsustasid tulla siia Annapurna panoraami imetlema. 

Hommikusöök vaatega Annapurna Southile.
Meie giid Hari "I can do Himalaya!"
Õnnelikud turistid ning Macchapuccre e Fishtaili äratuntav profiil.
Kordamisküsimus: mis tipp? Õige - Dhaulagiri.
Rododendronite mets. Kevadel pidi kohutavalt ilus olema, kui need kõik õitsele puhkevad.

Peaaegu kõigil on kaasas nii giid kui kandjad ning omal vaid väike seljakott. Kogu päeva jooksul kohtame ainult ühte sportlikku tüüpi, kes tassib oma kotti ise, saatjaks üksnes giid. Kandjad jooksevad kahe seljakotiga kergelt treppidest üles ja alla, jalas vaid plätud. 

Kell 2 pärastlõunal jõuame oma järgmise öömaja juurde Tadapanis (2590 m) ning kohtume peagi kõigi teel olnud turistidega. "Matkatööstus" oleks vist täpne termin selle nähtuse kohta, mis ilmselt on Nepaali peamine tuluallikas, kuhu ka meie oma tagasihoidliku panuse saame anda. No meil pole ka kahju.

Õhtul nuumame taas oma pilku loojangus hõõguvate tippudega - Annapurna South, Himchuli, Fishtail. Taevas oli selge ja panoraam hunnitu. Valged tipud muutuvad kollakaks ja siis erkroosaks, enne kui päike nad hämarusse jätab. Jätkame mälupildi söövitamist selge tähistaeva all (ning hommikusöök serveeritakse sama kauni panoraami taustal).
Fishtail (6993m) pole küll kõige kõrgem siinsetest tippudest, aga seeeest kõige teravam.

Patareide laadimine: 100 ruupiat
Tass teed: 50 ruupiat
Kuum dušš: 150 ruupiat
Öömaja: 200-400 ruupiat / kahene tuba.