25.10.14

25.okt. ABC

Viimane tõusupäev. Täna lõunaks peaksime jõudma ABC-sse. Oleme kõik neljakesi korralikult ajupestud - kardame laviine, lumetormi, mägihaigust, külmetumist, päikesepõletust. ABC on 4130 m kõrgusel, so 900 m tänasest ööbimisest kõrgemal. Oleme varakult üleval ja kergelt ärevil. Aga ilm on selge ja tõusud pole rasked, tasapisi suureneb kõrgus. Kardetud laviiniohtlik piirkond jääb seljataha nii et peaaegu ei märkagi. Üks suur porine lumehunnik raja kõrval meenutab, et tõesti on siin kunagi laviin alla tulnud. Olin ette kujutanud järsku moreeninõlva, mille keskel jookseb nii kitsuke rada, et vastutulijatest on raske mööda pääseda ning kiviklibu veereb jalge all, pea kohal aga ripub valge lumekarniis, valmis mürinal alla langema. Otsustasin varakult ära, et tagasi ma ei jookse, vaid ainult edasi. 

Macchapuccare Base Camp e MBC (3700 m) on ilus teemajade kompleks, siin teame, et ohtlik rajalõik on läbitud ja edasi pole enam palju tõusta. Päike on välja tulnud mäeharjade tagant, mis nüüd juba üsna lähedal kõrguvad ja soojendab mõnusalt. Pilt meenutab mingit alpi suusakuurorti, ilma tõstukiteta. Kõmbime edasi ülespoole, siin kõrgusel ajab iga samm juba hingeldama. Alt orust kihutavad ülespoole massiivsed pilved ning katavad peagi kogu taeva ja kaunid vaated. Hakkab sadama… lund! Oleme ka jõudnud lumepiirist ülespoole, põhjapoolsetel mäenõlvadel on sulamata lumelaike eelmisest talvest. Lumesadu muutub tihedamaks, see on teraline, rahet meenutav. 

Annapurna Base Camp! 4130 m. Siin me nüüd oleme. Lõunasöögiks Tomatisupp ja Gurung Bread. Hari soovitab päeval mitte magada, kõrguse pärast. Pikutame siiski ja ootame lumesaju lõppemist. Meil aega on! Võime jääda ka mitmeks päevaks. Aga nalja tegemisega ilma arvel oleme siiski ettevaatlikud. Kurat neid mäejumalaid teab. Respekt!

Enne pimedat saabub ka Malaisia grupp, kes oli jäänud lumesaju kätte juba ammu enne MBC-d. Noored istuvad väga vaikselt ja kurnatult, isegi nende särasilmne giid ei jaksa naeratada. Väga, väga raske oli, tunnistavad nad. 

P.S.
Märksõnad, mis hiljem pikemalt lahti kirjutada: maailmaparandaja Californiast ja Tiibeti saatus; kurujäätis; palvelippude ülespanek; Anatoli Bukrejev; alasti poseerivad tüdrukud; Annapurna I poolt kostev langevate laviinide mürin, mis meenutab äikest; Massimo 42 ja punane vein; Hamilton ja Putin; manitsev "isa" Hari.
Maaliline.
Kuskil siin pidi see laviinioht varitsema...
MBC paistab juba ees
MBC paistab veel seljataga, koos Macchapucchre endaga.
Tegelikult pole koht enam baaslaagriks, kuna tõus Fishtaili tippu on keelatud - tegemist on püha mäega.
Algav lumesadu loob sobiliku meeleolu
Org on mattunud udusse ja lumme
Õhtupoole läheb jälle selgemaks - nii pidi olema iga päev.
Kurujäätis = lumi + kondenspiim. Ajatu klassika.
Paneme ka enda kaasatoodud palvelipud lehvima
Põhjalikum galerii sellest päevast on SIIN.