28.10.14

28.okt. Juubel või matused

Täna on eriliselt sulnis päev. Rada kulgeb laugete tõusude ja laskumistega (Nepali flat, ütleb Hari) troopilises metsas, bambusevõsas, riisi- ja hirsipõldude vahel, imepäraste mägikülade tanumatel. Kusagil peetakse pidu, külarahvas on kogunenud, palvenurgas on süüdatud lauatäis küünlaid, samas on külluslikult  kaetud laud. Kandik käib ringi - jagatakse suupisteid. Püüan mõistatada, kas on juubel või matus või jätkub festival veel kümnendalgi päeval. Siis meenub foto, mida nägime Jhinu Danda öömajas, voodipeatsis olnud kapikese sahtlist leitud perekonaalbumis. Samuti lauatäis küünlaid ning laua kõrval kadunuke lilledesse mattununa. 

Istun leinajate kõrval külatrepil pikalt ja jälgin mängu. Kõige tähtsam mees hoovil on lumivalge ürbi ja uhke nepaali pilotkaga härra. Lapsed mängivad vaoshoitult ja lärmita. Tundub kohatu pildistada, aga klõpsime siiski mõned kaadrid.

Pärast lõunasööki hakkab sadama ja me ei kiirusta edasiminekuga. Jälgime, kuidas kopter tiirutab mägede kohal teiselpool Mardi Khola orgu, otsides siledat lapikest maandumiseks. Hari arvab, et 100% on tegemist mõne matkaja päästmisega, keda on tabanud ootamatu haigus või vigastus. Kohalike elanike jaoks väljub helikopter haruharva, kui üldse. Naised sünnitavad kodus, abiks ema ja õed, vanemad külanaised ja küla tohter. Hambaarst satub ehk korra aastas Pokharast ringkäigule mööda mägikülasid.
Dekoratiivne bambusevõsa
Vanemad sillad kõiguvad korralikult. Hoiame pikivahet
Vett purskab igast praost
Sügismood 2014
Jou mees, mis vahid
Lõbusad leinajad
Küla on kogunenud
Lugupeetud mees
Mõni hotellipidaja armastab sinist aga mõni teine kõiki värve.