14.4.15

14.aprill Sikkimisse!

14. aprill, teisipäev. Täna oli esimene hommik, mil taevas selge ja Old Main Bellevue hotelli oruvaatega toa aknast olid näha valged tipud põhjapoolsel horisondil. Alustasime oma trippi Sikkimisse - pressisime ennast 8-kesi kitsasse jeep'i, kotid katusele ja minek.

Pilved hakkavad hajuma

8-kesi on võimalik küll ühte jeepi mahtuda - nn shared jeep võtab peale isegi 10 reisijat: 2 ette autojuhi kõrvale, 4 keskmisse ritta ja 4 taha, näod vastamisi. 

Kuna hiljuti on vastu võetud otsus, et turistid pääsevad Sikkimisse ainult läbi Melli või Rangpo piiripunkti, peame tegema pika ringi, selmet otse läbi Jorethangi siseneda. Veel enne piiripunkti jõudmist näeme teeäärses teeistanduses kümneid teenoppijaid-naisi istumas ja puhkamas. Nõuame autojuhilt peatust ja vaatame asja lähemalt. Suured punutud korvid on rohelisi lehti täis, need viiakse lina sees kaalukotta - bambusest hüti laes ripub kaal ning arvepidaja peab raamatut, kuhu iga naise korjatud saak kirja läheb. Teelehed riputatakse linaga kaalukonksu otsa, siis visatakse põrandale ning pakitakse meeste poolt kiiresti mustadesse kilekottidesse. Naised võtavad oma korvid ning lähevad jälle "põllule", uuele korjeringile.



Piiripunktis MELLIs läheb sissesõidu vormistamisega hulk aega, kuigi meil on load taotletud ja väljaprindituna kätte saadud juba Siliguris. Ilm on siin totaalselt erinev Darjeelingist - jälle palav nagu troopikas, päike kütab täiega ja miski ei meenuta Darjeelingi külma vihma. 

Teispool piirijõge parallelselt tagasi Jorethangi suunas viiv tee on totaalselt katki - jeep venib aeglaselt hüpeldes, kõige tipuks on kusagil poole tunni pikkune ootamine mingi kitsa ühesuunalise lõigu läbimiseks. 

Hakkab juba hämarduma, kui juht teeb peatuse pealtnäha suvalises metsaäärses kohas. Mõtleme et juhi metsapeatus, aga ei, ta viipab meidki autost väljuma ning suunab metsarajale, mis peab mingi väärsuse juurde viima. See on kunagise Sikkimi kuningriigi kuningapalee ase - järel on vähesed varemed künka otsas, aga vaated on ilusad küll. RABDENTSE oli Sikkimi pealinnaks aastatel 1670 - 1814.

Pellingisse jõuame pimedas, võtame esimese ettejuhtuva hotelli, mida 1000 ruupia eest (kahene tuba) saab.
Meie armas jeep ja juht, kelle kätes on meie elukesed
Sild nagu laste konstruktor
Rabdentse