17.4.15

17.aprill Lahkumine paradiisist

17. aprill, reede.
Hommik paradiisiaias. Päike. Soe. Mõnu.
Enne lahkumist saame perenaiselt kaela valged siidisallid, mis meile (elu)teel õnne peaks tooma. 

TASHIDINGi klooster. Võiskulptuuride voolimine. Palvus jämehäälsete pasunate, trummide ja pühade tekstide lausumisega. Mungapoisid teevad munakujulises kiviahjus tuld ja ajavad suitsu, vahelduseks omavahel kakeldes. Kohalikud budistid on end ilusti riidesse pannud ja tulevad palvetama terve perega. 

Sõit RAVANGLAsse. Tee tõuseb üle 2000 m ja ilm keerab jahedaks, siis ka vihmaseks. Hotelli valimisega on tükk tegemist, midagi ilusat me oma eelarve eest siin hallis linnas ei oska leida. Käime ära RALANGi kloostris, mis on väga suur ja päris uus, ehitatud 1995. aastal vana kloostri asemele. Siin on üle 100 mungaõpilase ringi sebimas. Ühe esimese korruse akna taga käib taas võikujukeste meisterdamine - siin on materjal erksavärviliste pulbrite abil kirevaks toonitud. Kõrgemalt kostab tuttavat mörinat. Meid kutsutakse treppidest üles kolmandale korrusele, kus on "puhkpilliorkestri" proovisaal. Torud ja trummid ja pühad tekstid - meilegi pühendatakse üks palve. Vihma kallab järjest kõvemini. Veidi eemal künka otsas on vana kloostri ase, kus nüüd paikneb meditatsioonikeskus, milles saab vaikimist harjutada - sinna meid ei lubata.

Varane õhtusöök restoranis Kookay - see on ainus söögikoht, mida LP üldse nimetab. Ühtegi turisti me siin hallis linnas ei kohta. Hotellitoa uksel on silt, mis teavitab, et kell 8 õhtul puhub politseinik vilet ning pärats seda suletakse kõik poed ja hotellide välisuksed, keelatud on kogunemised hotellitubades, joovastavate jookide tarbimine ja igasugune lärm. Aga noh, me olemegi saavutanud taseme, kus rummijoomine lõpeb kell 9 õhtul ja pool 10 on kõik põhku pugenud. 
 


18. aprill, laupäev. 
Kell 8 stardime sellest mõttetust linnast. Buddha park on veel suletud, aga kuldne Buddha kuju kõrgub üle suletud väravate ja saame oma kohustuslikud turistifotod aiavarbade vahelt kätte. Seejärel pikk loksumine Sikkimi pealinna Gangtoki poole. Teel banaanimüüjad, kohutavalt auklik asfalt, kui seda üldse on, kohutavalt järsud tõusud, mis ei näi kunagi lõppevat, kohutavalt ilus tee järsu nõlva veerekese peal. 

RUMTEK - Kagiy budistliku koolkonna kõige tähtsam tempel Sikkimis. Püssimehed valvavad iga sissepääsu juures ning turistide passinumbrid pannakse külalisteraamatusse kirja.
Õhtul GANGTOK ja vihm. Hotell Tashi Tagay mornilt vaikiva peremehe ja toimeka perenaisega. Jalakäijate tänav kesklinnas meenutab Euroopa linnu.