12.4.15

12.aprill Darjeeling

DARJEELING. Täna juba kolmas öö hotellis Old Main Bellevue. Kahene tuba 2500 R (vaatega orule) või 1500 R (vaatega vastu mäekülge). Kuidagi rääkisime endale oruvaatega toad 1500-ga kätte, aga hiljem kleebiti odavamad hinnad seinal lihtsalt teibiga üle.

SILIGURis lõpes raudtee. Jeep Siligurist Darjeelingisse sõitis umbes 3 tundi ja aina üles, kokku 2000 meetrit kõrgemale. Istusime tüdrukutega neljakesi taga kuudis näod vastamisi ja püüdsime mitte oksendada. Tee keris järskude serpentiinidena Himaalaja eelmäestiku serva pidi üles. Tegime peatuse šerpade kloostris ja vaatasime UNESCO pärandnimekirjas oleva kitsarööpmelise raudtee pöörangukohta. Tõus on nii järsk, et rong peab vahepeal tegema sõlme ümber iseenda, selleks et edasi liikuda. Siin pidi olema ka imeline vaade, kuid org on mattunud pilvedesse ja puhub läbilõikavalt külm tuul. 

Õhtul hakkas sadama. Kolasime mööda linna nagu ikka uues kohas. Keskväljakule ehitatakse bambusritvadest hiigelsuurt lava, kuhu paari päeva pärast saabub esinema üle India kuulus joogaguru. Tänavad kulgevad paralleelselt erinevatel tasanditel, neid ühendavad järsud trepid ja kitsad jalakäiguteed, mis ääristatud pisikestest poekestest. 
Pitsilised fassadid meenutavad mägikuurorti õitseaegu

Vaated on varjatud piimja uduga
Hommikul kondan üksi mööda linna, jahin fotosid ja informatsiooni Sikkimi tripi organiseerimiseks. Leian usaldusväärsena tunduva reisibüroo, mis pakub jeepi 4000 ruupiat/päev. 

Lõuna paiku läheme linnalähedast Happy Valley teeistandust vaatama. Jalutame pisut linnast välja loomaaia suunas ja siis vasakule alla - teepõõsastega kaetud nõlvad algavad siinsamas. Kuna on pühapäev, siis korjajad täna ei tööta, aga ka tehase masinad seisavad - töö kestis hommikul ainult paar tundi. Saame näha masinaparki ja giid seletab teevalmistamise protsessi lahti. 

Kõigepealt laotatakse korjatud teelehed pikkadele võrguga kaetud rennidele, nii et õhk alt läbi käib - seina taga teises ruumis paiknevad suured ventilaatorid, mis õhu liikuma lükkavad. Nii kuivatatakse lehti võrkudel paar tundi. Siis viiakse need alumisele korrusele, kus toimub musta tee fermenteerimine - see etapp jääb rohelise ja valge tee valmistamisel vahele. Järgneb rullimise etapp, kus teelehe rakud rullide vahel katki surutakse, et aroomid ja maitsed välja pääseksid. Sejärel toimub lõplik kuivatamine 100 kraadi juures, mis ühtlasi peatab aroomide väljumise niikauaks, kui tee kannus kuuma veega kohtub. Viimane etapp on teelehtede lõikamine erineva suurusega tükkideks - "whole leaf" jääb lõikamata, samuti valge tee, mis koosneb ainult võrse tipmistest väikestest lehtedest. Erineva fraktsiooniga teepurul on oma eri nimetused - purgid vastavate näidistega on teevabrikus leti peal katsuda ja nuusutada. 

Pühapäeva lõunaks olid esimesed etapid sooritatud ja teekuhjad viimase ruumi põrandal ootasid juppideks lõikamist järgmisel hommikul.
Happy Valley
Teepõõsa õis
Ahvid templis 
Linna parimad samosad
Söepannil küpsetatud mais maitseb samuti hää